Πρόσθετες διατάξεις στο σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ

Με πέντε νέες διατάξεις οι οποίες προστέθηκαν στο σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ  που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επιχειρείται να γίνει πιο εύπεπτη η απόφαση της κυβέρνησης για εισαγωγή ιδιωτών διευθυντών στις υπηρεσίες του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Οργάνωσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σήμερα στην τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε σε δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν οι ρυθμίσεις και η δήλωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου:

Οι πέντε νέες ρυθμίσεις

Για επιχειρήσεις και ασφαλισμένους

1. Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθεί το συνόλου των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη στις   επιχειρήσεις των οποίων  η λειτουργία   ανεστάλη το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου, στις περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας (Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας). Αυτό προβλέπει διάταξη που προσετέθη στο σχέδιο νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του e –ΕΦΚΑ. Ο τρόπος, ό χρόνος και η διαδικασία για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και οι λεπτομέρειες υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων θα ρυθμιστούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Επίσης, με  άλλη διάταξη διευκολύνεται η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους όσοι έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ. Προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, δεν θα λαμβάνονται υπόψη βεβαιωμένες προς τον e-ΕΦΚΑ οφειλές του αιτούντος  μέχρι του ποσού των 100 ευρώ. 

3. Επιπροσθέτως,  γίνεται ευκολότερη και η διαδικασία έναρξης ή μεταβολής εργασιών στην Εφορία με την κατάργηση προεγγραφής μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ με την έναρξη δραστηριότητας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η διαδικασία της απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αντικαθίσταται από την απευθείας εγγραφή του πολίτη ως ασφαλισμένου μη μισθωτού, όταν κάνει έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην Εφορία. Απλουστεύεται έτσι η διαδικασία έναρξης και μεταβολής εργασιών στην Εφορία, καθώς δεν θα απαιτείται η προηγούμενη λήψη της απογραφικής δήλωσης από τον ασφαλιστικό φορέα. Με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. θα μπορεί πλέον να υποδέχεται την πληροφορία της έναρξης/μεταβολής, χωρίς να είναι απαραίτητη η προεγγραφή του ασφαλισμένου σε αυτόν, προκειμένου να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών στην Εφορία ή προσθήκη νέας δραστηριότητας  στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.
 
4. Στο σχέδιο νόμου για τον eΕΦΚΑ που κατατέθηκε στη Βουλή προστέθηκε και η ρύθμιση για χορήγηση άδειας   10 ημερών, μετ’ αποδοχών στους γονείς παιδιών με σπάνια νοσήματα τα  οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο ORPHANET. Τα νοσήματα θεωρούνται σπάνια όταν προσβάλουν 5 στα 10.000 άτομα στην κοινότητα, χαρακτηρίζονται από υψηλή ετερογένεια και στην πλειονότητά τους είναι γενετικής φύσης (αυτοάνοσα νοσήματα, συγγενείς δυσπλασίες) Υπενθυμίζεται ότι η άδεια αυτή είναι εξαιρετική και δίνεται επιπλέον της άδειας νόσησης τέκνου και της άδειας φροντιστή.
 
5. Σημαντική είναι ακόμη μία διάταξη με την οποία δίδεται δυνατότητα σε ασφαλισμένους, οι οποίοι μέχρι τις 31.12.2016 είχαν διπλή επαγγελματική ιδιότητα (μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί) και κατέβαλαν ασφαλιστική εισφορά σε 2 Ταμεία, να επιλέγουν έναν ασφαλιστικό φορέα
 
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται δικαίωμα επιλογής πρώην φορέα στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, με αίτηση του ασφαλισμένου προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. που θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2017, οι αιτούντες θα επιλέξουν τον πρώην φορέα, με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α. Αίτηση επιλογής πρώην φορέα θα μπορούν να υποβάλουν και πρόσωπα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α. υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.

Ωστόσο, η επιλογή φορέα δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογισθεί για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως το μήνα της δήλωσης.

Η δήλωση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ – Η τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σήμερα στην τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά τον αντεργατικό νόμο και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ.Χατζηδάκης καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», με το οποίο προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, στην ανεξέλεγκτη πρόσληψη «ημετέρων» με παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας και στην κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, στις κατά παρέκκλιση προμήθειες και στην ανεξέλεγκτη «διαχείριση-λεηλάτηση» της περιουσίας του ΕΦΚΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας αντί να απολογηθεί στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους διότι επί δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ υπερτριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, δεν έγιναν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του φορέα, επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποίησε τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του. Τώρα, με το σχέδιο νόμου πλήττει το θεσμικό ρόλο και τις εγγυήσεις αξιοκρατίας, διαφάνειας και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα, και παραδίδει τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στις πελατειακές σχέσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης! Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί